Wat ik niet zie bij een liposuctie

 Zoals je ziet gaan de onderwerpen van dit blog echt alle kanten op. Kun je het bijhouden? Maak niet uit, lees het lekker in je eigen tempo. Voor vandaag staat de liposuctie op het menu. Wat is het en waarom zouden mensen dit doen? De cosmetische en plastische chirurgie is in opkomst in Nederland. In iedere stad kun je wel een botoxkliniek vinden en ook ziekenhuizen hebben een plastisch chirurg in huis.

Wat is een liposuctie?

Een liposuctie is cosmetische ingreep waarmee je de contouren van het lichaam verbetert. Het is geen gemakkelijke manier van afvallen. Er wordt wel veel vet weggehaald tijdens de operatie maar dat is echt om de nuance terug te brengen. Je kunt dus niet naar de plastisch chirurg gaan om even een aantal overtollige kilo's weg te laten zuigen. Het is erg belangrijk dat je je dit vooraf goed beseft om teleurstelling te voorkomen. De ingreep is dus vooral geschikt om de contouren van het lichaam te verbeteren. 

De meest bekende ingreep is die waarbij het buikvet wordt verwijderd. Op de buik wordt al snel te veel vet opgeslagen. De contouren van het lichaam raken uit balans. Dat wil zeggen dat de armen en benen slank blijven terwijl de buik zwelt. Dit is niet fraai natuurlijk en de buik kan ook in de weg gaan zitten. Je kunt je niet meer vrij bewegen en zelfs zitten kan vervelend aanvoelen. Met een liposuctie kan de cosmetische arts een deel van het buikvet wegzuigen waardoor je minder last hebt van het vet. Ook vanuit cosmetisch oogpunt zal er een grote verbetering optreden. 

De liposuctie wordt echter ook op vele andere zones toegepast. Denk daarbij aan benen, billen, heupen of borsten. Ieder lichaam is anders en ook de plekken waar het vet het liefst verzamelt kan verschillen. Met het ouder worden is het een natuurlijk fenomeen dat vet zich ophoopt. Sporten, lijnen en een dieet kunnen daar niet altijd verandering in brengen. Met een liposculptuur kun je dat proces enigszins beïnvloeden.

Bij welke specialist?

Er zijn vele klinieken en artsen die liposuctie op de website aanbieden. Waar moet je op letten? Op dit moment kunnen nog steeds alle artsen een liposuctie aanbieden. Ze moeten zichzelf wel bekwamen door in de leer te gaan bij een ervaren arts die veel liposucties heeft uitgevoerd. Dat is natuurlijk een vaag begrip. Naar verwachting zal de markt in de toekomst komen met een verplichte opleiding per cosmetische behandeling. Tot die tijd moet je dus een keuze maken op basis van andere indicatoren. 

Het eerste wat je moet controleren is of de arts ingeschreven is in het BIG register. Daarnaast kun je kijken op onafhankelijke review-websites zoals Zorgkaart.nl naar beoordelingen voor de arts. Tenslotte is het goed om te controleren of een kliniek/ziekenhuis een goed werkend kwaliteitssysteem heeft. Dit kun je doen door op te zoeken of de instelling een ZKN-Keurmerk heeft. Klinieken met dat keurmerk hebben de protocollen op orde, alle apparatuur is jaarlijks gecontroleerd en er is een onafhankelijke klachtenafhandeling. Dat is vooral belangrijk als je achteraf niet tevreden bent met de cosmetische ingreep.

Hoe gaat een liposuctie operatie in zijn werk?

Meestal worden liposucties onder locale verdoving uitgevoerd. Een volledige narcose is bij sommige aanbieders ook mogelijk maar het herstel duurt dan vaak langer. Bij een operatie onder lokale verdoving zal de arts het te behandelen gebied aftekenen en een verdovende vloeistof inspuiten. Deze verdoving gaat tussen de vetcellen zitten waardoor je niets zult voelen van de ingreep. Daarna wordt met een canule het overtollige vet weggezogen. Dit gaat via kleine snedes waardoor er vrijwel geen littekens achter blijven. Na de ingreep wordt je van de operatiekamer afgereden door een ok assistente en blijf je een tijdje liggen op een herstelkamer. Als alles goed verloopt kun je na een tijdje rustig naar huis met een begeleider.

Lipofilling

Er bestaat ook nog een mogelijkheid om het vet dat ergens weggehaald is te bewerken en op een andere lokatie in te brengen. Dit noemen we lipofilling. Door veroudering kunnen bijvoorbeeld de billen gaan hangen en met het ingebrachte vet worden ze weer stevig en rond. Lipofilling kan ook op verschillende locaties op het lichaam worden uitgevoerd. 

Bovenstaande tekst geeft je een goed beeld van wat een liposuctie is en hoe het in zijn werk gaat. Het is een doodgewone medische ingreep waar je je niet voor hoeft te schamen. Als jij je er prettig bij voelt kun je dit gerust doen. De operatie is ook veilig en de hersteltijd valt best mee.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De comeback van de ideeënbus

Goed eten in coronatijd